
مادرانی که بدلایل مختلف و یا بعضی بیماری ها توانایی شیر دادن به نوزاد را ندارند باید جهت تغذیه نوزاد خود از شیر خشک استفاده کنند. بر اساس تعریف استاندارد شیر خشک فرآورده ای است که از خشک کردن شیر سالم ، تازه و پاستوریزه بدست می آید و برای نزدیک شدن ترکیب آن به شیر مادر و استفاده نوزاد انسان تغییرات زیادی روی آن انجام می شود از جمله:
با توجه به اینکه نسبت وی پروتئین به کازئین شیر گاو 20 به 80 است جهت نزدیک کردن آن به شیر مادر وی پروتئین تخلیص شده به آن اضافه شده تا نسبت وی پروتئین به کازئین 60 به 40 تنظیم گردد.
میزان لاکتوز شیر مادر بالاتر از شیر گاو است بنابراین با افزودن لاکتوز این قند در حد شیر مادر تنظیم می گردد.
شیر گاو حاوی چربی با اسیدهای چرب اشباع زیاد می باشد بنابراین چربی شیر گاو حذف شده و با مخلوطی از چربی های گیاهی متناسب با چربی شیر مادر تنظیم می گردد.
در پایان با افزودن ویتامین ها و مواد معدنی متناسب با استاندارد فرمولاسیونی نزدیک به شیر مادر و قابل استفاده برای نوزاد انسان تولید می شود.
با توجه به پیشرفت هایی که از نظر علمی و تکنولوژیکی در زمینه تولید شیر خشک صورت گرفته امروزه شیر خشک های متنوع با توجه به سن و نیاز نوزاد تهیه شده و در دسترس است. اما بطور کلی شیرهای موجود در بازار به دو گروه شیرهای رگولار و رژیمال تقسیم بندی می شوند. شیر خشک های رگولار مخصوص کودکان سالم و محروم از شیر مادر بوده و با توجه به نوع فرمولاسیون خود به سه دسته استاندارد (STANDARD)، پیشرفته (ADVANCE) و اعلاء (PERIMIUM) طبقه بندی می گردند.
شیر های رگولار
-
رده استاندارد
این گروه حاوی کلیه مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار بر طبق استاندارد بوده و با توجه به سن شیرخوار شماره گذاری و فرموله می شوند.
شیر شماره 1 :
مخصوص شیرخواران از بدو تولد تا شش ماهگی است.
شیر شماره 2 :
مخصوص شیرخواران از شش ماهگی تا یک سالگی است.
شیرمخصوص کودکان در حال رشد (GUF) :
مخصوص کودکان از یک سالگی تا سه سالگی می باشد.
شیرهای مخصوص کودکان از سه سالگی به بالا نیز وجود دارند که با نام جونیور (JUNIOR) در بازار عرضه شده و متناسب با این سن طراحی و فرموله گردیده اند.
-
رده پیشرفته
این گروه از شیر خشک ها نیز شامل هر سه دسته شیرهای رگولار شده با این تفاوت که فرمولاسیون نزدیکتر به شیر مادر دارند. در فرمولاسیون این رده از مواد مغذی چون اسید آراشیدونیک (AA) ، اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) ، پری بیوتیک های FOS و GOS و نوکلئوتیدها که در شیر مادر نیز موجودند استفاده شده است.
-
رده اعلاء